Svåra val

Så här var det då det gick till. Vi började dagen med att gå till en lektion på den lättaste nivån, A. Där var det ett evigt tragglade med allas kinesiska namn samt de olika nationaliteterna. Det kändes ungefär som när jag började läsa franska i sexan, härma läraren, upprepa samma ord om och om igen... Så efter rasten gick besökte vi istället en klass där lektionen skulle vara på B-nivå. Tjena. Folk i den klassen pratade ju för tusan redan kinesiska! Vissa bättre än andra, men alla verkade liksom redan kunna hur mycket som helst. Vi har ju hört flera som sagt att även om man är nybörjare ska man försöka satsa på att hoppa upp till B-nivå på en gång, men det här var liksom smått omöjligt att över huvud taget följa med på lektionen. Visst att läraren drog mycket på engelska också, men han skrev som en tok på tavlan och använde då enbart tecken, aldrig bokstäver, vilket medför att om man inte vet vad tecknet betyder så är man rätt lost och har dessutom ingen möjlighet att uttala ordet heller. Och i boken för B-kursen är det långa texter av tecken man ska förväntas kunna läsa. Hur då?

Såååå.... Vi har ett svårt beslut att fatta. Om andra har klarat att plugga in hela A-kursen själva och hoppas på B på en gång är det klart att vi också skulle klara det, men frågan är på vilken bekostnad det blir? Dels så är det ju bara att inse att man faktiskt kommer att missa mycket av de viktiga grunderna rörande både uttal, gramatik, ordföråd osv. Sen kommer det kräva stenhård diciplin under hela terminen, plugga plugga plugga skulle vara det enda som skulle gälla i så fall. Och här kommer ju den sociala biten in, att plugga så mycket skulle innebära väldigt mycket mindre tillfällen till sociala aktiviteter utanför skolan, och att skaffa nya vänner och kontakter, hinna åka till massa ställen och kanske gå ut lite då och då är ju också en väldigt stor del av varför jag är här. För det skulle verkligen krävas en enorm ansträngning. När man öppnar kursboken nu är det bara som att stirra på ett virrvarr av streck som inte betyder någonting alls. Och alla dessa tecken finns ju inte på långa vägar med i själva boken med en förklaring, utan man skulle själv behöva sitta och slå upp hur mycket som helst. Men. I den lättaste klassen var det ju som sagt lite av en dagisnivå på det hela, i alla fall idag. Samtidigt så finns det kanske inte så många andra sätt att göra det på? Någonstans måste man ju börja, och sitter man i en grupp där ingen kan ett ord i princip så är det ju väldigt svårt att få någon som helst interaktion mellan elever och lärare, så att traggla och åter traggla är väl förmodligen det bästa sättet. Plus att man då faktiskt får med sig grunderna från början, och får betydligt mycket mer tid över till att göra andra saker. Läxläsningen i sig om man bara är på rätt nivå är tydligen inte alls särskilt jobbig.

Tråkigt nog är det ju även så att jag måste tänka lite på CSN där hemma också eftersom jag ju ska fortsätta plugga hemma i höst. Redan i april så är det tentaperiod, och klara man den så går man vidare till nästa nivå. Och har jag då satt mig i en B-grupp som är alldeles för svår så känns det i alla fall just nu som att risken är överhängande att jag inte skulle klara några tentor.

Ja ni hör ju åt vilket håll det lutar just ikväll, men samtidigt skulle det vara så häftigt att ha kommit så långt det bara går innan jag åker hem också! Men frågan återstår vilket alternativ som faktiskt tar en längst... Det hela tål att funderas lite till på.


Håret mitt sitter för övrigt fortfarande inte riktigt fast som det borde, även om det inte verkar lossna i samma takt som igår kväll, det var läskigt. Har knaprat vitaminer för fulla muggar och ska nog försöka äta lite bättre framöver, får se hur det går och om det hjälper. Vågar inte borsta håret med rädsla för att allt bara ska åka av haha. Är nog lite överdrivet för det är på det stora hela vääääldigt lite som har åkt bort egentligen, men ändå. Obehagligt när kroppen säger ifrån sådär liksom. Jaja. Godnatt vänner. Observera att klockan är före 23 och jag redan är på väg in i drömmarnas värld. Var sjukt bitter i morse när jag skulle åka hemifrån kl sju och satte på datorn för att kolla en grej, och såg alla där hemma fortfarande vara online på msn, och att klockan var halv tolv eller nåt, och att ni hade en hel natt sömn framför er. Men sen piggnade jag till.

Kommentarer
Postat av: Louise

Kan meddela att även svenska kurser (obs! inte svenskakurser) har en lätt touch av lekis i början...iallafall pedagogiken! Men sen har det ordnat till sig, nu har vi tom seriösa diskussioner :-)

Och det där håret?? Är det vitaminbrist eller hårfärgningschock? Ta det lugnt med håret, det finns inget värre än frisyren "flint längst fram och långt därbak". Har dock bara sett killar som haft den, men ack, så fult... Nu ska här sovas, har fått två jobb idag varav ett sker imorrnbitti på ett ställe jag inte vet om jag hittar till. Prima liv :-) KRAM!

2008-02-25 @ 21:00:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0