Invigningen

Jag skulle vilja börja med att citera mig själv:

"Efter det ska man köpa sin kurslitteratur, lite klurigt eftersom vi blivit placerade i A-nivå men tänkte försöka hopopa på B-nivån på en gång för att inte fastna i ett segt träsk liksom. Skulle inte förvåna mig om de har en regel som säger att man bara får köpa för en klass, men sen å andra sidan så tjänar de ju mer på att vi köper mer."

Fick man köpa böckerna för båda klasserna? Så klart inte. Men vi tar det från början! Invigningen utspelades (kan en INvigning UTspelas) i en stor lokal där deltagarna som skulle prata satt uppradade längs ett långt bord. Alla presenterades på kinesiska och engelska och sen var det en radda människor som höll väldigt högtravande tal, alla vilka översattes efterhand till engelska. Det drogs lite historia om Fudan, lite om utbildningen och en hel massa om hur braaaa det är att gå den och hur fantaaaastiska individer vi alla kommer bli när vi är klara, hur tidigare studenter gått vidare och blivit högt uppsatta företagsledare och politiker. Blabla mycket vackra ord, men den här delen var ändå helt ok. Sen meddelades det att en representant för byrån som har hand om visumansökningar skulle prata, samt en polis som skulle berätta om hur man beter sig i största allmänhet typ. Och det var här pinan började. I över två timmar malde de på om saker som sagts flera gånger tidigare, som stått i alla papper vi redan fått och även på internet. Dessutom skulle det nu dras på hela fyra språk, så varenda liten grej tog en evighet. Det var inte bara vi som fick myror i byxorna efter ett tag och smet ut.

Utanför satt det scheman uppe, så först var man tvungen att hitta sitt namn på en lista där klassindelningarna fanns, Marianna och jag var i samma klass, Bea var inte i någon klass alls visst. Sen när man kollat vad klassen hette så gick man till nästa ställe och där fanns smått obegripliga scheman för alla klasser. Nu ska vi nog inte gå kvar i den klassen vi blev satta i ju, men oavsett så var det rätt ok schema, man börjar 8 två eller tre morgnar i veckan, resten 9.55, och sen är det inte riktigt fyra timmar per dag som jag trodde utan lite mindre de flesta dagar och lite mer någon dag. Lektionerna kommer vara uppdelade mellan att skriva, läsa, prata och lyssna. Än så länge har vi som sagt bara de lättaste kursböckerna hemma, ska läsa igenom dem ikväll tror jag och se om något fastnar. Annars har man nu hela första veckan på sig att hoppa omkring bland klasser och prova vilken nivå som passar bäst. Blir nog till att typ pressa in hela A-kursen den här veckan så att jag är någorlunda redo att följa med ordentligt från och med nästa vecka. Och det känns som ett måste att gå i B-nivån, kollar man i den lättare boken så har man när den är slut typ lärt sig hälsa och presentera sig själv. Vill nog få ut lite mer än så av första halvan av terminen. Men det kommer bli tufft. Men kul!!! I slutet på april har vi första tentaomgången, och sen en till i början på juli. Sen är det slutt. Känns redan nu som att det kommer gå så sjukt fort. Roligt är dock att man bara hör fler och fler som säger att de känner folk som efter en termin på Fudan faktiskt pratar riktigt ok kinesiska. Spännande eller vad!?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0